Palubní deníček z norské výpravy
Palubní deníček z norské výpravy vznikal během cest uplynulých pěti let, kdy jsem vyměnila bikiny a válení u teplého moře za termoprádlo a nepromokavé svršky špinavé od šupin a rybí krve.
Dovolená v norském rybářském kempu dovolenou v pravém smyslu slova není. Ovšem pro mne, jako člověka pracujícího většinu času "hlavou", jsou to přímo lázně. Protože hlavu můžu během rybaření vypnout. No dobře, úplně vypnout nejde, ale dát mi zapomenout na tisíc zbytných věcí, které mi jinak v hlavě straší, to moře dokáže.
Jsem
jediná žena v partě chlapů. Předesílám, že nejsem žádná kuchařinka a
příliš aktivně se ke sporáku neženu ani doma. Jenže když si rybu sami
chytíte, očistíte a uděláte filety, tak si potom namažete chleba
paštikou z domova, nebo si uděláte čerstvý řízek? Dáte rybí hlavy napospas krabům, nebo z nich uděláte vývar a poctivou rybí
polívku? Když vám na háčku přistane oliheň, pustíte ji zpátky, nebo ji
uděláte na víně? Já volím řízky, vývar a víno!
Kuchyňka v rybářské chatě |
Jelikož se mi po norských výpravách stýská a doba cestování nepřeje, proberu archiv a podělím se s vámi o fotografie, rybářské příhody a také o pár originálních a osvědčených rybích receptů.
Vesnička Sveggen |
Komentáře
Okomentovat